Ιστορικά στοιχεία

Ο σημερινός Ναός θεμελιώθηκε στις 4 Ιουλίου 1938, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Πολύκαρπο Συνοδικό, τον ανεξίκακο και φιλάνθρωπο Ποιμενάρχη, σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας όπου παλαιότερα υπήρχε μικρότερος Ναός.

 

Αποπερατώθηκε επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Δασκαλάκη του και αναμορφωτή της Μεσσηνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος κουβαλούσε και αυτός μαζί με τον πιστό λαό τα τούβλα για την κατασκευή του Ναού. Επίσης με πρωτοβουλία του από το 1950 επειδή ο ναός στερείτο ακινήτου περιουσίας ενεγράφη ως υποθήκη το Μητροπολιτικό Μέγαρο για σύναψη δανείου 100 εκατομμυρίων δραχμών από το Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος.

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκαν στις 13 Μαΐου 1956 μετά πάσης μεγαλοπρεπείας εν μέσω χιλιάδων πιστών και ο Χρυσόστομος Δασκαλάκης τόνισε ότι η αποπεράτωση του Ναού αποτελεί όντως θαύμα, και ευχαρίστησε τους Δωρητές, Ευεργέτες και ιδιαιτέρως τον Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος ανέλαβε εγγυητής για δάνειο ο 50 εκατομμυρίων δραχμών από το Εθνικό Ίδρυμα Αθηνών. Από τότε αποτελεί τον μεγαλύτερο ενοριακό Ναό της Καλαμάτας.

Ο Ναός είναι τρισυπόστατος. Η κεντρική Αγία Τράπεζα είναι αφιερωμένη στους Παμμέγιστους Ταξιάρχες. Η βόρεια στον Άγιο Τρύφωνα, προστάτη των αγροτών και η νότια στον Άγιο Μόδεστο, προστάτη των μεταφορέων.

Η αγιογράφηση του ναού πραγματοποιήθηκε, επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη και με την οικονομική προσφορά των πιστών, από το Αγιογράφο Δημήτριο Κεντάκα, έναν εκ των σπουδαιότερων διακόνων της λειτουργικής τέχνης της αγιογραφίας κατά τον 20ο αιώνα πιστό δε τηρητή της εκκλησιαστικής εικονογραφικής τάξης.

Ο Ναός είναι αγιογραφημένος σε όλο του το μέγεθος και η τεχνική του Δημητρίου Κεντάκα δηλώνει ξεκάθαρα ότι η ορθόδοξη εικονογραφία είναι άθλημα τερπνόν και δεν είναι των ζωγράφων εφεύρεσις, αλλά λειτουργική τέχνη υπάκουη στην παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με σκοπό την προτύπωση της Βασιλείας των Ουρανών. Αυτό γίνεται εμφανέστατο στον Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Το 1989 οι καταστρεπτικοί σεισμοί «τραυμάτισαν» τον Ναό και κατέστρεψαν σημαντικά την τοιχοποιία του, αλλά και πάλι με την οικονομική προσφορά του πιστού λαού επισκευάστηκε και επιδιόρθωσε τις αγιογραφίες ο Δημήτρης Κεντάκας.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο αποτελεί αληθινό κόσμημα τα δε ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια, οι μεγαλοπρεπείς πολυέλεοι και η εν γένει επίπλωση δημιουργούν ιερή μεγαλοπρέπεια και θαυμασμό. Ο Ναός κάτωθεν του Ιερού Βήματος διαθέτει το παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου.

Σήμερα η Ορθόδοξη ενοριακή ευχαριστιακή σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών αριθμεί τον μεγαλύτερο αριθμό πιστών της Καλαμάτας και με υπακοή στον κατά την Εκκλησία της Μεσσηνίας Μητροπολίτη Χρυσόστομο Σαββάτο, τον και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελεί σημείο αναφοράς της παρουσίας του Χριστού στον σημερινό κόσμο και συνεχίζει με κάθε τρόπο να διακονεί φιλανθρώπως τας χρείας των ανθρώπων και να καλεί τους πάντες σε ενότητα πίστεως και αγάπης.

Οι πιστοί της ευχαριστιακής κοινότητας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας αποτελούν παράδειγμα και υπόδειγμα πιστών που με ευσέβεια ανυπόκριτη και ζήλο ένθεο μετέχουν σε κάθε λατρευτική σύναξη και διακρίνονται για την ενεργό συμμετοχή τους σε κάθε εκδήλωση της ενορίας των.